Přeskočit na hlavní obsah

Země Nového světa vloni zvýšily svůj podíl na globálním exportu vína

Francie ztratila a Nový svět posiluje

V loňském roce se podíl Nového světa na mezinárodním obchodu s vínem podle objemu zvýšil na 30% oproti 29% v roce 2014, když v roce 2000 byl tento podíl pouze 19%. 
Podíl francouzského exportu zůstal stabilní ve výši 14%, ale v roce 2000 představoval celých 25% světového obchodu. Francie tak ztratila své první místo, ale Jižní Afrika, Argentina, Austrálie, Chile, Spojené státy a Nový Zéland svůj podíl na exportním trhu v roce 2015 zvýšily, uvedla ve své včerejší zprávě agentura FranceAgriMer.
"Není za tím jen ztráta konkurenceschopnosti Francie, je to také exploze produkce vína v těchto zemích, neboť Francie měla do té doby zcela dominantní postavení," vysvětluje FranceAgriMer. Zdá se, že se situace už poněkud stabilizovala, protože k největší ztrátě o více než 10 procentních bodů došlo mezi roky 2000 a 2009.

Tři největší vývozci vína jsou Španělsko, Itálie a Francie.

Francie ztratila své první místo, které připadlo Španělsku a druhé Itálií. Francie ale nesnížila objem vývozu, ten je stabilní ve výši 15 milionů hektolitrů v roce 2015 stejně jako v roce 2000.
Nárůst vývozu španělských vín (24,34 milionu hektolitrů) je způsobený sudovým vínem. Italský export ve výši 20 milionů hektolitrů od roku 2011 poklesl.

Největší importér je Německo

Pořadí zemí, které nejvíce dovážejí víno, je Německo, Spojené království, Spojené státy a na čtvrtém místě Francie, která dováží zejména sudové víno.
Dovoz do Číny na pátém místě meziročně prudce vzrostl (+ 45%), a naopak do Ruska o 15% poklesl, zejména v důsledku evropských sankcí a recipročního embarga na evropské produkty.

Nejbohatší trh je ve Státech

Podle hodnoty dominují importu stále Spojené státy, od roku 2013 první země v celkové spotřebě vína s 31 milionem hektolitrů spotřebovaným v roce 2015, proti 29 milionům hektolitrů ve Francii.
Na trhu ve Spojených státech stále dominuje Itálie. Podle FranceAgriMer je to díky chytrému marketingu zaměřenému na přístupnost italského vína prodávaného jako "víno na každý den," zatímco obraz francouzského vína, které má velmi dobrou pověst, je více spojován s dobrým jídlem a výjimečnými událostmi.

Obliba šumivého prudce vzrostla

Dovoz italského vína do Spojených států vzrostl o 11% v roce 2015 ve srovnání s průměrem let 2010-2014. Ve stejné době se i dovoz francouzské vína zvýšil o 18% a téměř dosáhl objemu dováženého chilského vína, jehož podíl mírně klesl (-5%).
Objem šumivého vína dováženého do Spojených států z Itálie se mezi lety 2010 a 2015 více než zdvojnásobil, a to díky velmi příznivé průměrné ceně 4,85 EUR za litr v průměru, zatímco průměrná cena francouzských šumivých vín (sekty, crémanty a champagne) byla 21,09 EUR (30 EUR za champagne).
Srovnání s rokem 2014 podle dat OIV

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania