Přeskočit na hlavní obsah

Špičková laboratorní technika v německém vinařství


Weingut Kuhnle ze Strümpfelbachu vlastní jako jediná ze tří společností v regionu FTIR spektrometr, Fourier-Transform-Infrarotspektrometr, infračervený spektrometr pro kompletní analýzu vín, který téměř okamžitě stanoví důležité základní analytické hodnoty vína, hroznů i moštu. 

Jeden z nejmodernějších analyzátorů v regionu s pěticifernou cenou v eurech má vinařská laboratoř Horsta Klinglera ve Waiblingen-Neustadtu a většina vinařů v regionu je spokojená, že jejich vína analyzoval odborník. Také Fellbacher Weingärtner v oblasti Kappelbergstrasse si dovolují podobně špičkové vybavení. Podle Wengertera ze Strümpfelbachu lze takové zařízení nalézt obvykle pouze ve specializovaných laboratořích státních výzkumných ústavů a v některých velmi velkých družstvech nebo vinařstvích.

"Na základě našich analýz teď můžeme uspokojit všechny žádosti o prověření kvality vín a odeslat je do Weinsbergu," říká Werner Kuhnle. Mezitím syn Daniel umisťuje malý pohárek s Trollingerem pod sací trubku. V jejich laboratoři se jedná o poměrně nenápadné vybavení. Automatická analýza v infračerveném spektroskopu trvá jednu minutu, následuje kontrolní analýza. "Je to dobré," říká Daniel Kuhnle poté, co obě čísla porovná. "Jsou to pouze minimální odchylky."

Výhodná koupě

Werner Kuhnle prozradil, že přístroj koupili za mnohem nižší cenu v aukci celního úřadu. Stejný má i Státní pedagogický a experimentální ústav pro vinařství a ovocnářství ve Weinsbergu. Je samozřejmě fascinující mít do minuty přesné hodnoty už z prvních kapek vín přímo ve vinařství. "Pro takové analýzy byla dříve potřebná místnost plná komplikovaných analytických přístrojů," říká Kuhnle. Kuhnleovi ale nezamýšlejí konkurovat vinařské laboratoři ve Waiblingenu a spektrometr využijí převážně sami nebo pro své přátele. 

Měření FTIR spektrometrem jsou například nesmírně důležitá pro zjišťování hodnoty pH, vypovídající o stabilitě vín. Zjišťuje se také podíl nežádoucích těkavých kyselin, stejně jako podíl kyseliny mléčné nebo vinné a zbytkový cukr ve víně. Pro plná červená vína je důležitý podíl glycerinu, vysoce kvalitního cukerného alkoholu, který zvyšuje jejich viskozitu. Samozřejmě se jedná o přírodní glycerin, nikoli syntetický, proslulý z dávného rakouského vinařského skandálu, který se využívá třeba do nemrznoucích směsí.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania