Přeskočit na hlavní obsah

Sarah Jessica Parker: Sauvignon Blanc a Rosé


Herečka, návrhářka a milovnice vína Sarah Jessica Parker ve spolupráci s novozélandským vinařstvím Invivo & Co. produkuje "Invivo X, Sarah Jessica Parker Sauvignon Blanc.“ Na novozélandský trh bylo uvedené v závěru loňského roku a nyní se prodává ve Spojených státech, Austrálii, Japonsku, Velké Británii, Irsku, Hongkongu a Kanadě.

Sarah Jessica Parker, celosvětově známá pro své herectví, parfémy a úspěšné návrhy bot, se před rokem stala akcionářkou nejinovativnějšího novozélandského vinařství. Zakladatelé Invivo a kamarádi Rob Cameron a Tim Lightbourne z vinařství v Te Kauwhata vloni osobně přiletěli do New Yorku, aby kupážovali vůbec první víno Sarah Jessica Parker, která s nimi procházela celý proces. Sarah Jessica Parker řekla: "Spolupráci s Robem a Timem jsem si velmi užila, od našich počátečních rozhovorů o vinařských stylech až po samotný proces zpracování i návrh etiket.“

Během tříhodinového sezení SJP s týmem Invivo vytvořili přesné směsi vína složené ze vzorků ročníku 2019, sklizených v dubnu z pěti vinic v Marlborough, zahrnující Wairau a Awatere Valleys. Sarah Jessica Parker se během celého procesu zúčastňovala praktických cvičení: "Přestože jsem v oblasti vinařství nováčkem, kolegové z Invivo mě velkoryse vyučovali, předváděli a neváhali se mnou sdílet co nejvíce fines ze své práce. Těším se na prodeje Invivo X, Sarah Jessica Parker Sauvignon Blanc v září a jsem velmi šťastná, že jsem dostala příležitost pracovat s Robem a Timem."



Spoluzakladatel a vinař Rob Cameron popisoval vznik vůbec prvního vína Sarah Jessica Parker: "Toto je opravdu velmi pitelný Sauvignon Blanc, který se může až sedm let dále vyvíjet. Sarah Jessica miluje ovocnou čistotu Sauvignon Blanc, ale chtěla vyrobit víno evokující chuť grapefruitu, medu, sazenice mučenky a citrusové kůry s vyváženou kyselinkou, není to tedy typický Marlborough Sauvignon."

Jako vášnivě kreativní osoba Sarah Jessica Parker přirozeně spolupracovala jak při vymýšlení názvu vína, tak při navrhování etikety. X a čárka bezprostředně za ní, jsou záměrným a osobním dotykem, odkazujícím na její  e-mailový podpis: "X, SJ." Sarah Jessica také ručně malovala X na původní etiketě a našla šedozelený odstín, který odpovídá přesně odpovídá barvě jedné z jejích oblíbených saténových bot "Hamilton" z její značky SJP Collection.

Na jaře 2020 se ke sbírce vín Sarah Jessica Parker a společnosti Invivo & Co. připojí rosé víno z Provence na jihu Francie. Bude se jednat o ročníkové cuvée 2019 z hroznů sklizených vloni v září.

Partnerství celebrit s vinaři není neznámou ani pro pro Invivo & Co, které již vyrábí úspěšnou značku vína s britským talk showmanem Grahamem Nortonem. V roce 2014 debutoval prodejem 12 000 lahví a dnes celosvětově prodává 3,5 milionu lahví. Invivo & Co doufá též v rostoucí kolekci vín Sarah Jessica Parker, která stejným způsobem odráží její osobní preference a lásku k vínu.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania