Přeskočit na hlavní obsah

Obchodník s vínem připravil zákazníky o desítky milionů dolarů

Oklamaní zákazníci

John Fox otevírá svůj obchod
Zaplatit za zboží předem je riskantní, varují právníci, a v obchodě s vínem to není jinak. To může potvrdit téměř 9.000 zákazníků kalifornského obchodníka s vínem Premier Cru. V roce 1980 založený obchod spadl do konkurzu letos v lednu s nesplácenými závazky ve výši kolem 70 milionů USD. 
Šestašedesátiletý John Fox, majitel a šedá eminence obchodů, ohlásil platební neschopnost a mohl se s odvoláním na konkurzní právo zachránit před nástupem do vězení.
Jenže po dlouhém vyšetřování americké federální policie byl Fox obviněn z podvodu a čelil až dvaceti letému vězení. V polovině srpna ho soud shledal vinným a protože spolupracoval a velmi podrobně objasnil systém svých podvodů, dostal trest odnětí svobody jen na šest a půl roku.

Ponziho schéma

Fox zákazníkům nabízel za lákavé ceny budoucí nákupy vín, která ale v Premier Cru neměl. Na tyto platby předem vyloudil od zákazníků jen mezi lety 2010 a 2015 dvacet milionů USD. Vše tedy fungovalo podle Ponziho schématu, kdy ke skutečným nákupům byla vždy použitá jen část financí a objednávky byly uspokojovány vždy z menší části.
Například jeden sběratel z Hong Kongu objednal 1.591 lahví vína za téměř jeden milion USD, z nichž obdržel pouze 100. Zákazníci, kteří se masivně sháněli po svých dodávkách, byli uklidňováni jejich zpožděním, potížemi v dopravě nebo zdržením v přístavech. Ale Fox už jejich vína dále nabízel v e-mailových kampaních.

Luxusní život

Fox přiznal, že zbývající finanční prostředky společnosti používal pro soukromé luxusní výdaje. Mimo jiné si dopřával Ferrari za 2200 USD měsíčně, Maserati nebo Mercedesy. Ještě měsíc před krachem Premier Cru objednal sportovní vůz za 90.000 USD. Žil v několika miliónovém domě a z firemních peněz platil náročné soukromé výdaje manželky a dcery i úroky z hypoték. Je známo, že více než 900.000 dolarů utratil za ženy. Další auta a nemovitosti už jsou ale pryč.

Víno ani peníze už zákazníci neuvidí

Konkurzní soudce nařídil dražbu zbylých 78.000 lahví vín z majetku Premier Cru. Z výnosu ale oklamaní zákazníci sotva něco uvidí, protože obchod má mnoho věřitelů.
Začátky těchto podvodů se datují již od počátku 90. let. Nesrovnalosti v obchodním chování firmy žalovali někteří zákazníci už v roce 2009, jak reportoval médiím bývalý zaměstnanec. Tuto žalobu tehdy ještě Fox ustál.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania