Přeskočit na hlavní obsah

Význačný ruský producent šumivých vín bez problémů opustí označení Šampaňské

Pro producenta Abrau-Durso nemá označení Šampaňské velký význam

Pavel Titov, předseda představenstva významného producenta ruských šumivých vín Abrau-Durso, v rozhovoru pro Sobesednik.ru neočekávaně připustil, že vzdát se v Rusku populárního a tradičního označení Šampaňskoje není žádný problém. Tato debata vznikla na základě měsíc staré výzvy Francie, aby Rusko přestalo používat označení Champagne, Cognac a Calvados výměnou za její přímluvu o skončení hospodářských sankcí EU vůči Rusku.
Abrau-Durso s tradicí od roku 1870

"Kdysi jsem byl jedním z iniciátorů přechodu na správné označování, tedy v první řadě odmítnou označení Champagne, naše Šampaňskoje," připustil v rozhovoru Pavel Titov.
Proč?
"Máme vinařskou etiku. Ve skutečnosti je šampaňské pouze na jednom místě - v Champagne. Tak to uznává celý svět. Stejně jako označení vína bordó je pouze orientační a Bordeaux nemůže být produkováno poblíž Krasnodaru."
Ale ze sovětské éry máme značku "sovětské šampaňské".
"Samozřejmě. Svého času jsme nepodepsali mezinárodní dohodu, která všem ostatním zemím zakázala používat termín "champagne", protože my už 200 let označujeme naše šumivé víno Šampaňskoje. Tento termín uvízl docela hluboko v myslích našich zákazníků, ale to je špatně. Vyrábíme šumivé víno, stejně jako v jakékoliv jiné vinařské zemi. Ve Španělsku existuje Cava - je to stejné šumivé víno jako šampaňské, ale neoznačuje se tak."
A koňak?
"Cognac taky nikdo na světě neprodukuje s výjimkou oblasti Cognac, která je také ve Francii."
To je pro mě přímo revoluce.
"V případě Cognac jde o značku, označení původu, nikoli o druh nápoje. Ostatní země ho označují po svém. Ale v základě všichni přijali označení brandy."
Nepřestanou Rusové kvůli změně názvu, kterou nabízí Rospatent jako ústupek Francii, kupovat naše nápoje? Počítáte s takovým rizikem?
"Nemohu mluvit za ostatní, ale naše značka Abrau-Durso je docela běžná a dobře známá, takže až na jednu výjimku ani na etikety nepíšeme Šampaňskoje. Lidé hledají naši značku spíš než označení šampaňskoje."
Pokud bude šampaňské s označením "šumivý nápoj", nebudou si lidé myslet, že to je něco jako střik?
"Nesmí se to nazývat šumivý nápoj, ale šumivé víno. Ale u některých výrobců je to otázka prestiže, takže jsem tehdy nenašel podporu na rozvoj ruského označení. Samozřejmě je to složité, ale pokud přestanou používat označení Šampaňskoje všichni najednodnou, žádné problémy nebudou. Potíž pouze bude, pokud to někdo neudělá. Takové věci musí být provedeny pouze na základě zákona."
Myslíte si, že sankce budou skutečně odstraněny, pokud změnu přijmeme?
"Nemyslím si, že se to stane po změně tří označení."
Budeme oklamáni? Francie to slibuje.
"Existují i další podmínky, takže je trochu těžké tomu uvěřit."
Také pochybuji. Ale nemá i Rusko podobné značky, na které jsme hrdí a které bychom také mohli druhým zakázat používat? Například vodka. Proč ji jiné země produkují s tímto názvem?
"Pokud by byla včas ochráněná stejně jako Champagne, pak bychom možná mohli zakázat užívání tohoto výrazu a ponechat ho pouze pro ruskou vodku. Ale vodka není chráněné označení, zejména proto, že se nejedná o geografické místo výroby zboží. Champagne a Cognac - to jsou místa původu."
Existují v Rusku místa původu?
"Právě Abrau-Durso není ochranná známka, je to místo původu."
Takže máte stejnou pozici jako Cognac a Champagne?
"Ano."
Ale takový problém nemáte?
"Díky bohu už nikdo jiný Abrau-Durso neprodukuje."
Proč toto označení nedalo název všem ruským šumivým vínům?
Jedná se o velmi malé místo, kde se historicky neprodukuje mnoho vína. Champagne vyrábí asi 400 milionů lahví za rok, které se prodávají po celém světě.
A Abrau-Durso je malá obec?
"Ano."
Možná jednou budete světově proslulí.
"Možná."

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania