Přeskočit na hlavní obsah

Za americkou rekordní konzumaci 2015 nestojí jen konzumenti, ale i američtí producenti

Americký trh vína v roce 2015

Podle údajů Impact Databank z M. Shanken Communications očekává americký trh s vínem na konci roku 2015 nárůst v objemovém vyjádření o více než o 0,2% na 321,7 milionů dvanáctilahvových kartonů s 9 litry vína. Tahounem tohoto růstu jsou šumivá vína a šampaňské. Jejich prodeje vzrostou ve Spojených státech v končícím roce o 6% na 17,7 miliónů kartonů. Podíl této kategorie šumivých vín bude 5,5% na celkovém trhu s vínem. Letos je to už sedmý po sobě jdoucí rok růstu poptávky po šumivých vínech, jejichž prodeje ovlivnila finanční krize v roce 2008.

Prosecco Američany zajímá 

La Marca
Alc. 11% obj.
Průměrná cena 13 USD
Mionetto
Alc. 11% obj.
Průměrná cena 12 USD
Růst dovozu šumivého vína do Spojených států je primárně veden italským Prosecco, jehož prodej ve srovnání s rokem 2008 vzrostl sedmkrát. Nejlépe prodávanými značkami Prosecco jsou La Marca patřící americkému gigantu E. & J. Gallo a Mionetto z portoflia německého giganta Henkell & Co. Sektkellerei, který vlastní i český Bohemia sekt. Za nimi následují španělská Cava od Freixenet a italský sekt producenta Martini & Rossi. V peněžním vyjádření dominují americkému trhu Champagne Veuve Clicquot a Moët & Chandon.
Z místních značek šumivých vín dosahují nejlepších výsledků podle objemu Cook’s producenta Constellation, André a největší světová značka Barefoot Bubbly od Gallo a kalifornské šumivé víno Korbel z portfolia Brown-Forman.





Domácí produkce vs. import

Domácí produkce vína v roce 2015 včetně dovozu sudového vína, které se používá k výrobě hlavních amerických značek, je prakticky beze změny. Nejlépe se daří vínům kategorie Moscato.
Ze zahraničních dovozů vykazují nejlepší ukazatele vína z Nového Zélandu a v menší míře růžová vína z Francie.
V peněžním vyjádření jsou nejlepším producentem Barefoot Cellars ze skupiny Gallo, jejichž celkové příjmy byly v roce 2015 vyšší než 1 miliarda USD. Z hlediska objemu jsou to Bag-in-Box vína Franzia třetího největšího světového producenta The Wine Group. Z importovaných značek je jasným lídrem ve finančním vyjádřením australská Yellow Tail producenta Casella Wines.

Americký trh první na světě

Americký trh překonal francouzský vloni a letos bude tento ukazatel také vyšší. Nicméně spotřeba vína na obyvatele je ve Francii mnohem větší; francouzská populace čítala v roce 2014 66 milionů osob a populace Spojených států 325 milionů. Znamená to, že průměrný Francouz vypije s 58 litry na osobu téměř 5 krát víc vína než průměrný Američan.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania