Přeskočit na hlavní obsah

Sudové víno je trendem

Podle OIV pokleslo mezi lety 2002 - 2014 množství vína exportovaného v lahvích z 65% na 54%, podíl vína exportovaného jako sudové, v balení větším než 2 litry, stoupl z 30% na 38%. Zbývající procenta připadají na šumivé víno.

Sudové víno ve Spojených státech

Restaurace v New Yorku, Los Angeles, San Franciscu a Atlantě zahájily prodej vín z keg sudů kolem roku 2011 a počet restaurací, bister a vinných barů, kde se prodává stáčené víno, ve Spojených státech v loňském roce vzrostl o 68%.
Lídry vín z kegů jsou v New Yorku Charles Bieler a Bruce Schneider, zakladatelé Gotham Project, který zahajoval v roce 2011 se sudovým Ryzlinkem rýnským z východní strany Seneca Lake z oblasti Finger Lakes.
Zásobováním podniků jako jsou Grand Central Oyster Bar & Restaurant v Grand Central station a Terroir na Manhattanu, změnilo dynamické duo způsob, jakým Američané konzumují víno. "Neprodáváme jen koncept, prodáváme lepší sklenice vína," říká Bieler a dodává: "Chceme nabídnout vína, které mohou soutěžit s těmi nejlepšími na světě i cenou."
V posledních čtyřech letech dvojice podstatně rozšířila nabídku, která nyní zahrnuje Cabernet Frank z Finger Lakes, Chardonnay z Columbia Valley, Pinot Noir ze Santa Barbary, rosé z Provence, sicilské Nero d'Avola, Viuru ze starých keřů z Rioja a Malbec z Mendozy.

Vína z kohoutku v Londýně

Vinoteca úspešná s víny z Pfalze

Podniky Vinoteca jsou jedním z průkopníků, které nabídly zákazníkům z kohoutků šumivou Gleru, červené a bílé z Rhôny a růžové z Provence. Povzbuzen dobrými prodeji, začal loni v létě tento řetězec vinných barů a bister prodávat Ryzlink Axela Neisse z Pfalze za 3,95 GBP za skleničku, který se stal přes noc hitem.
Gus Gluck, manažer podniku Vinoteca v King's Cross, je nadšený z nabídky sudových vín. "Je to zatraceně úspěšné - nedávno jsme přidali od Axela Neisse Pinot Noir a jde velmi dobře. Sudového Rizlinku prodáváme víc, než jakéhokoli jiného vína."

The Lucky Pig nabízí z kohoutku frizzante z Veneta

Klasický koktejlový bar The Lucky Pig ve Fulhamu, začal nabízet frizzante značky Vino Vispo, které pro jeho dodavatele Jascots produkuje od počátku tohoto roku Enrico Bedin z Veneta. Kromě Vino Vispo nabízí Jascots sudová červená, bílá i růžová producenta Mas de La Source z Pays d'Oc. "Zvyky spotřebitelů se mění a jejich nároky na stolování i podávání nápojů také. S tím musí i vinařský průmysl držet krok," říká obchodní a marketingový ředitel Jascots Miles MacInnes. "Je načase přemýšlet o víně nejen v lahvích a vyrábět vína dostupná, zábavná a atraktivní pro spotřebitele."
MacInnes je ohromen nabídkou v The Lucky Pig, kde Vino Vispo čepují z mosazného baru. Věří, že víno z kohoutku je jedinečná obchodní příležitost napodobit úspěchy minipivovarů a promluvit k týmž spotřebitelům.

Bibendum od března s devíti víny z kohoutku

V březnu v reakci na rostoucí poptávku začal nabízet devět sudových vín včetně australského Shirazu, italského Sangiovese a francouzského Pinot Noiru dodavatel Bibendum Wine.
"Čepované víno nabízí více zábavy a divadla, než tradiční servírování, a je vzhledem k dopravě a skladování i ekologičtější alternativa," věří obchodní ředitel Mark Riley.

Rex & Mariano v Soho s mořskou kuchyní a osmi víny výhradně z kohoutku

Jako vůbec první podnik v Británii nabízí výhradně z kohoutku osm vín restaurace Rex & Mariano a v jeho nabídce jsou Wind Gap Trousseau Gris 2013 z kalifornského Russian River Valley, Broc Cellars Carignan 2013 z Alexander Valley a růžové M de Minuty 2013 z Provence.
V souladu s minimalistickým interiérem září kohouty z nerezové oceli z mramorové stěny a nad nimi jsou názvy vín napsané křídou na tabuli.
Dodavatelem všech vín je obchodník Roberson Wine, který v současné době nabízí padesát sudových vín a má zájem tuto nabídku dále rozšířit. "Inovativní bary a restaurace ve Spojených státech začleňují vína z kohoutku do své nabídky. Věděl jsem, že je to něco, co musíme přivést do Velké Británie," vysvětluje Mark Andrew z Roberson. Žádný z dodavatelů Robersona před začátkem spolupráce neprodával svá vína v sudech, ale dnes jsou všichni rádi, že to zkouší. Počet spolupracujících výrobců Starého světa Andrew nesdělil, ale přítomnost St. Emilion v nabídce naznačuje, že ne všichni výrobci v Bordeaux jsou vůči změnám odolní.

Burger & Lobster a španělské Albariño

Nedávno otevřený Burger & Lobster nabízí z kohoutku tři červená a tři bílá vína z portfolia Roberson, včetně La Liebre y Tortuga Albariño, který byl právě kvůli dokonalému párování s humry pořizován speciálně pro tuto restauraci.

Trendy Mission s nabídkou amerických vín

I trendy podnik Mission pod železničními oblouky v Bethnal Green nabízí ve spolupráci s Roberson z kohoutku čtveřici kalifornských vín včetně Copain Tous Ensemble Syrah a Tatomer Meeresboden Veltlínské zelené pocházející ze Santa Barbara.

Vína z kohoutku v Česku

V Česku víno z kohoutku, stáčené víno nebo sudové víno trendem není. Pokud nemluvíme o objemu prodejů. Establishment vytváří obraz tohoto vína jako zdraví nebezpečného, falešného a pančovaného, někteří sommelieři o něm hovoří s pochybami, pokud ne rovnou s pohrdáním, a vinařští funkcionáři proti němu brojí.
Módní restaurace, vinné bary a bistra s vínem z kohoutku proto zatím v Česku jako houby po dešti neporostou, ale hlas vinařů, restauratérů i spotřebitelů vůči sudovému vínu negativní nezní. Trendy si svou cestu prorazí.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania