Přeskočit na hlavní obsah

Tržby z údolí řeky Douro a změny, které z toho plynou

Nejen fortifikovaná Madeira dozná změn.

Údaje Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP) uvádějí za rok 2014 tržby 366 milionů € za Porto DOC a 114 milionů €  za Douro DOC.
Prezident IVDP Manuel de Novaes Cabral poznamenal, že trh s Douro DOC "stoupá velmi rychle", a předpovídá: "Pokud angolský trh nebude mít v letošním roce žádné velké problémy, pak za rok 2015 očekáváme, že se tržby za Douro zvýší na jednu třetinu portského."

Produkce portského limitovaná

Na rozdíl od Douro DOC vín, portské nadále podléhá omezení objemu roční produkce - beneficio - a omezení prodeje na nejvíce třetinu zásob každého producenta v jednom roce. Opatření Beneficio je v některých kruzích silně kritizováno jako nespravedlivě omezující, zejména od vzniku Douro DOC v posledních 25 letech. Cabral zdůraznil, že produkční kvóta měla hrát důležitou roli v preferencích růstu hodnoty prodejů před růstem objemu prodejů.
"Trh fortifikovaných vín není obrovský trh, takže pokud máte hodně produkce, pak cena produktu bude klesat," řekl. "Nejsem pro ani proti; ať rozhodne celé odvětví, ale neměli bychom to dělat bez rozmyslu a z náhlého popudu."

Speciální kategorie jsou dražší

V této souvislosti Cabral poznamenal, že prodeje speciálních kategorií portského, zahrnující styly, jako je Late Bottle Vintage, Tawny a Vintage, představují pouze 20% celkového objemu prodeje, ale 40% jeho hodnoty. Proto je podle Cabrala hlavní úlohou IVDP udržovat a zvyšovat cenu právě těchto speciálních kategorií. Prodeje také dokáže velmi dobře podpořit cestovní ruch, kterému se v posledních letech věnují mnohá vinařství v údolí řeky Douro soustavněji.
Cabral potvrdil, že největší trh pro Douro DOC vína byla v roce 2014 Angola, následovaná Kanadou, Spojenými státy a Brazílií. Oproti tomu portské vede ve Francii, přestože tento trh má velmi nízkou průměrnou vývozní cenu jen 3,63 € za litr. Británie je v současné době čtvrtým největším trhem Porta, vývoz v loňském roce dosáhl 45 milionů € s podstatně vyšší průměrnou vývozní cenou 5,21 € za litr. Vývoz Douro DOC vína do Británie zůstává na podstatně menší úrovni 2,5 milionu €.

Porto a Douro ve světě

V současné době je Porto exportováno asi na 120 trhů a na export připadá asi 85% celkového prodeje dané kategorie. Douro DOC víno je v současné době k dispozici ve více než 100 zemích, zatímco vývoz tvoří jen něco málo přes 40% celkového obchodu.
"Prvních 10 trhů portského vína představuje 93% všech prodejů," oznámil Cabral.
"Pro Douro vína je to téměř opak, není tak koncentrované, a prvních 10 trhů je téměř bez výjimky mimo evropských.
Obě linie mají odlišné strategie, zdůraznil Cabral: "Pro portské víno není naším cílem růst objemu prodejů, ale růst střední ceny, podpora výjimečných kategorii a jejich hodnoty. Strategie pro Douro DOC vína je nárůst obojího, jak prodaného množství, tak ceny."

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania