Přeskočit na hlavní obsah

Top 10 tipů pro marketing vína na Facebooku

Výzkum chování vinařských značek na Facebooku

Facebook je široce využívaný i v odvětví vína a tříletý výzkumný projekt financovaný Wine Australia ukázal, jak je významné přemýšlet o tom co na Facebooku psát, kdy psát a jak často psát. Rebecca Dolan z University of Adelaide a z University of Auckland Business School, která výzkum vedla, zveřejnila tipy pro správnou propagaci značek.

1. Definujte si, proč jste na Facebooku
Je nezbytné stanovit si správné cíle. Cílem může být: vytvořit povědomí o značce, vybudovat komunitu, ukázat odbornost, vzdělávat následovníky, generovat návštěvnost vašich webových stránek, budovat nová partnerství nebo poskytovat služby zákazníkům.

2. Zeptejte se na správnou otázku
Jedním z nejlepších způsobů jak zlepšit zapojení fanoušků a dosáhnout vyšší zásah příspěvku je požádat je o odpovědi na zajímavé a zábavné otázky. Nebojte se je zapojit do hlasování o nové etiketě vína, zeptejte se jich na jejich oblíbenou odrůdu nebo oblíbené jídlo k nějakému vínu. Zákazníci mají rádi pocit, že jsou zapojeni do tvorby značky a že o ní rozhodují. Pamatujte však, aby reakce mohly být rychlé a snadné. Pokud to nebude snadné, fanoušci odejdou.

3. Používejte statistická data z Facebooku
Data Facebook Insights jsou zdarma a poskytují velké množství informací o fanoušcích i jejich zapojení. Můžete si je na jedno kliknutí stáhnout přímo do Excelu. Podniky, které analyzují smysl těchto dat, vědí o svých kampaních na sociálních médiích více a mají tak důkladné pochopení chování svého cílového publika.

4. Optimalizujte svůj profil
Odkazujte na svou stránku na Facebooku na svých webových stránkách nebo blogu a naopak. Odkazy jsou příležitostí pro zainteresované zákazníky, aby našli váš on-line obchod nebo webové stránky. Ideální je, aby je vedly už profilové obrázky a popisy s dobrou titulní fotkou.

5. Přidejte tlačítko výzvy k akci 
V roce 2014 přidal Facebook nové funkce, které umožňují přidat jednu z několika předem navržených výzev k akci jako jsou "Koupit", "Zaregistrovat se", "Kontaktujte nás", "Rezervovat" a tak dále. Je to skvělý způsob, jak zvýšit návštěvnost ze stránky na Facebooku přímo na cílovou URL adresu dle vašeho výběru.

6. Přidejte firemní milníky
Něco o nás je na levé straně stránky těsně pod profilovým obrázkem. Zde může být stručný ale výstižný popis a milníky, které potenciálním fanouškům zprostředkují pocit historie, který rádi předají dalším fanouškům.

7. Zvážte načasování a frekvenci vašich příspěvků
Výzkum ukázal, že víc než 60% příspěvků značek vína na Facebooku je zveřejňováno mezi 17 a 19 hodinou. Znamená to, že v tomte čase může být Facebook silně přeplněný obdobnými sděleními. Také se ukázalo, že značky vína zřídka kdy publikují v pátek večer a v sobotu, a přesto je právě toto doba, kdy spotřebitelé pravděpodobně často uvažují o nákupu a konzumaci vína.

8. Publikujte plánovaně a cíleně
Zveřejnění příspěvků může být na Facebooku naplánované prostřednictvím externích publikačních nástrojů nebo prostřednictvím samotného rozhraní Facebooku. Plánování příspěvků vám ušetří čas a usnadní dopředu plánovat obsah.

9. Používejte kalendář událostí
Plánujte s pomocí kalendáře dopředu. Jsou jasné příležitosti, jako třeba Den matek, které mohou být předem připravené, což umožní připravit si design i obsah včas. V kalendáři sledujete, kolik příspěvků obsahuje fotky, videa, odkazy i stavy.

10. Monitorujte a reaguje na připomínky na vaší stránce
Facebook napodobuje sociální prostředí skutečného života, takže pokud položíte otázku, měli byste reagovat i na odpověď. Fanoušci zvlášť oceňují, když získají přímou odezvu od značky. Připomínky můžete sledovat a reagovat na ně prostřednictvím zasílání upozornění, dostupném na horním okraji své stránky.


Uvedená data jsou zajímavá a doplňují i nedávno pod názvem Wine O’Clock publikované závěry společnosti Enolytics, která analyzovala nákupní a spotřebitelské chování uživatelů aplikace Hello Vino.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania