Přeskočit na hlavní obsah

Australská sklizeň 2015 a slabá ziskovost australských producentů

Sklizeň 2015

Winemakers’ Federation of Australia společně s Wine Grape Growers Australia publikovaly údaje o letošní australské sklizni a ekonomických výsledcích vinařského průmyslu.
Sklizeň 2015 přinesla 1,67 milionu tun hroznů, jen o něco málo více než průměr za předchozích sedm let 1,60 milionu tun a méně než vrcholná sklizeň 1,83 milionu tun ročníku 2013.

Podíly regionů a odrůd na letošní sklizni jsou:

Sklizeň 2015 tun %
Celkem 1 669 564
z toho
South Australia 716 592 43%
Murray Darling-Swan Hill 381 732 23%
New South Walles 332 092 20%
Victoria 60 258 4%
Western Australia 30 069 2%
Tasmania 7 197
Queensland 610
Australian Capital Territory 21
z toho
Modré hrozny 835 523 50%
z toho
Shiraz 391 649 23%
Cabernet Sauvignon 209 588 13%
Merlot 10 728 1%
Bílé hrozny 834 041 50%
z toho
Chardonnay 376 339 23%
Sauvignon Blanc 89 125 5%
Semillon 66 572 4%

Generální ředitel WFA Paul Evans k tomu dále uvedl: "Registrujeme růst průměrných cen moštu o 5% vzhledem k minulému roku, ale z nízkého základu. Musíme si také uvědomit, že jde o průměr za celé odvětví a mnoho výrobců v teplém vnitrozemí bude mít i nadále obrovské problémy. Naše analýza ukazuje, že 92% produkce z teplých vnitrozemských oblastí jsou nerentabilní."
"Makroekonomické klima se posunulo v náš prospěch kvůli výhodnějším směnným kurzům, podpisu důležitých dohod o volném obchodu na asijském trhu a zlepšení spotřebitelské nálady na našich tradičních trzích," pokračoval.

Marketing se musí posílit, Starý svět je dotovaný

"Ale musíme zůstat proaktivní. Musíme se chopit potenciálu růstu poptávky po australském vínu a pomoci řešit probíhající strukturální nesoulad mezi nabídkou a poptávkou. Dokud k tomu nedojde, budeme pravděpodobně vidět nízkou průměrnou ziskovost pěstitelů i vinařů nadále.
"Konkrétně potřebujeme zdroje na propagaci, abychom obnovili trvalý globální zájem spotřebitelů po australském víně a vydělávali na makroekonomických posunech, které se v poslední době mění v náš prospěch. Přiměřené finanční prostředky pro globální marketing našich vín jsou rozhodující, pokud chceme soutěžit se silně dotovanými producenty Starého světa a nižšími produkčními náklady výrobců Nového světa."
WFA a WGGA požádaly vládu pro marketingové aktivity Wine Australia o 25 milionů AUD na čtyři roky.

Ziskovost je velmi různorodá

Analýza WFA klasifikuje ziskovou produkci, pokud je výnos větší než 300 AUD za tunu hroznů, nízkou ziskovost mezi 100 a 300 AUD za tunu a nerentabilní výrobu mezi 0 až 100 AUD za tunu.
Podíl nerentabilních vinařství bylo 50% v Margaret River, 61% v Great Southern a data ukázala, že téměř žádné vinařství z Swan Valley - 98% - nebylo ziskové.
Počet ziskových vinařských podniků v Margaret River zůstává meziročně nezměněn na 30%, zatímco v Great Southern došlo k nárůstu ziskových vinařství z 12% v roce 2014 na 16% v roce 2015.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Divoké víno, prapředek révy vinné

Vzácná popínavá rostlina I když se postupem času její výskyt snižoval, roste réva divokého vína například u Rýnu, Mohanu i Mosely. V minulosti byla také rozšířena v zátopových oblastech Německa na horním Rýnu jakož i u Darmstadtu dolů k Basileje, ale také v mokřinách Dunaje. Nicméně řeč není o révě jako dnes pěstované rostlině (latinský název Vitis vinifera subsp. vinifera), ale o divoké révě vinné (Vitis vinifera subsp. sylvestris ), o rostlině, ze které dnešní pěstované odrůdy původně vzešly.  Neměla by být zaměňována s tzv divokým vínem, které popíná zdi mnohých domů. To je obvykle buď samo se pnoucí pětilisté tzv. psí víno ( Parthenocissus quinquefolia ) nebo trojlisté ( Parthenocissus tricuspidata ). Obě rostliny jsou z čeledi rodiny révy vinné, původně pocházejí z východní části Severní Ameriky a jsou často používány pro ozelenění obvodových stěn, protože jejich listy neopadávají, naopak na podzim se obarví nádhernou červenou.

Největší sud na světě je z Francie

Největší vinný sud je z Languedocu Největší sud na světě s kapacitou 300 tisíc litrů vína je dvanáct metrů dlouhý, má průměr šest metrů, váží 40 tun a patří Château Puech-Haut . K jeho výrobě spotřeboval bednář Nousseet 37 tun dubového dřeva. Ačkoli může sud pojmout stovky tisíc litrů vína, nesmí být použit pro tento účel. Gérard Bru, vlastník vinařství, řekl, že obří sud pravděpodobně použije pro nejrůznější aktivity a možná dokonce uvnitř udělá vinotéku. Château Puech-Haut je známé i svým spojením s uměním. Gérard Bru zve různé populární umělce k dekoraci běžných sudů. Mnohé z nich jsou nyní vystaveny v galeriích a soukromých sbírkách po celém světě. Tradice Mercieru Sud z Languedocu není první francouzský obří sud. Například na konci XIX století Eugene Mercier ze stejnojmenného šampaňského domu ukazoval obří sud na různých pařížských výstavách. Jeho první sud byl relativně malý, uchoval asi 75.000 lahví (50 tisíc litrů), ale jeho další a nejznámější sud vyroben

Egyptské vinařství na břehu Rudého moře

Miliardářovo vinařství s libanonským vedením Přestože staří Egypťané vyráběli a rádi konzumovali dobré víno, dnešní Egypt je na vinařské mapě pro příznivce vína bílým místem.  To už ale tak úplně neplatí. V egyptském letovisku El Gouna vzdáleném 22 kilometrů severně od Hurgády je vinařství Kouroum of the Nile, které řídí Libanonka Rania Kallas a o výrobu vína pečuje její manžel Labib Kallas. Cíl je jasný - vyrobit na pobřeží Rudého moře dobré egyptské víno. Kouroum of the Nile Nebe nad El Gouna je dokonce i v zimě bezchybně modré, bez srážek, teploměr i nyní ukazuje příjemných 20 stupňů Celsia. To je sice ideálem pro všechny milovníky slunce, kteří chtějí uniknout evropské zimě a několik dní relaxovat na pobřeží Rudého moře, pro vinice ani víno to ovšem úplně ideální není.  Alkohol je tabu Egypt je nejlidnatější zemí v arabském světě, většina z jeho 85 milionů obyvatel jsou muslimové a islám konzumaci alkoholu zapovídá . "Alkohol je zde stále tabu," říká Rania